Kiełbasa z Dzika

1
Otóż... jak to czasami się przytrafia ludziom polującym, tak też jakoś przypadkiem trafiło i na mnie.
Napatoczył mi się dzik pod lufę- jak on to zrobił - nie wiem - jednak postanowiłem z niego zrobić kiełbasę.

Przepis okazał się banalnie prosty !

Oto i on :

2 Pomocników - im mniejlitrażowi - tym lepiej

Dzik - sztuk jedna waga od 30 - do 80 kg
Sarna - tutaj to już zależy ile dzika było.. na 30 kg czystego mięsa z dzika - minimum jedna sarna
Wieprzowy boczek - na 30 kg mięsa z dzika minimum 7-8 kg tłustego ładnego boczusia
Pieprz
Sól
Owoc jałowca
Cholernie dużo czosnku
Majeranek
Jelita
5 kg ogórków kiszonych
W zależności od pomocników - 4 - 5 do 7 litrów wódki.
Paleta piwa - mogą być dwie, ale nie więcej niż trzy

Jak to z dzikiem trzeba - skórujemy, podobnie z sarną (lub kilkoma)
Oddzielamy mięso od kości - i tu uwaga !! nic ale to nic nie chowamy na później ! dobra kiełbasa - tylko z dobrego mięsa - więc jak leci schaby, szynki - nic nie żałujemy.

Mięso z dzika segregujemy na ładne i bardzo ładne kawałki.
Te ładne mielimy na sitku średniej wielkości
Podobnie mielimy boczek
Sarninę- całą mielimy na najmniejszym sitku.
Bardzo ładne kawałki dzika (schaby, polędwiczki i szynki) kroimy w kostkę o wymiarach ok 2 na 2 cm

Całość wrzucamy do miednicy o odpowiednich wymiarach i mieszamy.
.....
.....
.....

Na następny dzień - nie wiem jak, ale u mnie już rano jak się obudziłem, kiełbasa wisiała we flakach... ubyło za to połowa wódki i 2 kg ogórków...

Rozpalamy wędzarnię - popijając piwkiem apap.

CDN


Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości